Theranos

De senaste åren har rikligt med rykten florerat beträffande det amerikanska företaget Theranos under ledning av Elisabeth Holmes. Företaget hävdar att de utvecklat teknik för att i ett och samma instrument kunna utföra en mycket stor mängd helt vitt skilda laboratorieanalyser med olika tekniker på endast mycket små mängder blod, t.ex. ett kapillärprov.

Företaget har varit i blåsväder och kritiserats bl.a. för att de inte redogjort för sina tekniker och publicerat data beträffande metodprestanda i vetenskapliga tidskrifter.

Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) stoppade så sent som i juli ett av företagets laboratorier i Newark, Kalifornien efter att tidigare i år genomfört en inspektion av laboratoriet då flera brister noterats vilket bedömdes utgöra omedelbar risk för patienters hälsa och säkerhet. CMS stoppar också Holmes från att äga, driva eller leda ett kliniskt laboratorium de kommande två åren. Dessa motgångar till trots valde Holmes att nu på den årliga AACC konferensen i USA 1/8 under 45 min presentera deras teknik och några metodjämförelser, föredraget följdes av en 45 min frågestund. Alltsammans filmades och nås på följande länk.

Om och hur detta kommer att påverka den kliniska laboratorievärlden återstår att se!